DVD naar Humax 5050c

DVD omzetten naar Humax 5050c

Voor het hele proces zijn twee progamma’s nodig: VLC Media Player (http://www.videolan.org/vlc/) voor het converteren van diverse videobestandsformaten naar streaming .TS formaat en HMX-TS-Builder van Hillpet (zie elders in dit forum) voor het compatible maken van het .TS-bestand met de Humax 5050c.

De bestanden kunnen afgespeeld worden op de Humax vanaf een USB-stick of -drive of vanaf de harddisk in de Humax. Voor de laatste optie is het nodig om de Humax in je thuisnetwerk op te nemen. Via een FTP-client (bijv. http://filezilla-project.org) kun je de bestanden ‘uploaden’ naar de ‘video’-map op de harddisk van de Humax. Hiervoor moet je trouwens ook wel wat geduld hebben, want het duurt wel even voordat grote filmbestanden van 3 of 4GB via het je netwerk gekopieerd zijn.

DVD-bestanden omzetten naar streaming bestand (.TS)

 • Start VLC Media Player
 • Selecteer in het menu ‘Media’ de optie ‘Converteren/Opslaan’
 • Selecteer het tabblad ‘Schijf’

 • Vink de optie “Geen dvd-menu‟s” aan. De Humax kan daar namelijk niet mee overweg.
  Selecteer nu de drive waar de DVD in zit of de map waarin de DVD-standen (onder andere .VOB) staan. Let op! De map moet de volgende structuur hebben: Film -> video_ts -> audio_ts De videobestanden staan in de map met de naam ‘video_ts’. De map ‘audio_ts’ is meestal leeg, maar deze map moet wel bestaan. Maak hem desnoods aan. De map die je moet selecteren is in dit geval de map ‘Film’ (de naam kan natuurlijk verschillen maar is meestal de naam van de film) waarin de andere mappen staan.

   Een geripte DVD heeft meestal meerdere titels en/of hoofdstukken. Deze zijn in de map ‘video_ts’ herkenbaar aan de eerste cijfers (01, 02,..) in de bestandsnamen van de bestanden die beginnen met ‘VTS_’. Omdat je alleen de film zelf kunt/wilt afspelen op de Humax (deze kan niet overweg met bijvoorbeeld het menu van een DVD), moet je uitzoeken welke bestanden bij de hoofdfilm horen. Dat is gelukkig vrij eenvoudig. Dit zijn meestal enkele hele grote bestanden van ongeveer 1GB. In het onderstaande voorbeeld zijn het de bestanden die beginnen met: ‘VTS_08’.

   Om er nu voor te zorgen dat alleen de hoofdfilm wordt omgezet, vul je in het bovenstaande venster bij het onderdeel ‘Beginpositie’ in het veld ‘Titel’ het getal in dat je gevonden hebt in de bestandsnaam van de grootste bestanden direct na ‘VTS_’. In het voorbeeld dus het cijfer ‘8’. Het veld ‘Hoofdstuk’ laat je gewoon op ‘0’ staan.

   Klik nu op de knop ‘Converteren / Opslaan’

   Blader bij ‘Doelbestand’ naar de plek waar het nieuwe bestand moet worden opgeslagen en geef een bestandsnaam op. Deze moet de extensie ‘.ts’ hebben en bij voorkeur geen alleen letters en cijfers bevatten zonder spaties.

   Klik achter ‘Profiel’ op het derde knopje om een nieuw conversieprofiel aan te maken.

   Geef bij ‘Profielnaam’ een nieuwe naam in voor dit profiel zodat dze straks makkelijk terug te vinden is in de selectielijst. Gebruik bijvoorbeeld: ‘DVD naar Humax’.

   Bij ‘Inkapselen’ moet de optie ‘MPEG-TS’ geselecteerd zijn.

   Op het tabblad ‘Video codec’ moeten de vinkjes bij ‘Video’ en ‘Behoud origineel videospoor’ zijn aangevinkt. De rest van de instellingen is dan niet meer van belang.

   Op het tabblad ‘Audio codec’ moet het vinkje bij ‘Audio’ zijn aangevinkt. Voor mij werken de bovenstaande instellingen (Codec: MP3 / Bitsnelheid: 192kb/s / Kanalen: 2 / Samplesnelheid: 44100) het best. Maar dat komt omdat ik het geluid weergeeft via de twee stereoluidsprekers van mijn TV en geen surroundgeluid gebruik. Je zult hiermee zelf moeten experimenteren wat voor jouw situatie het beste werkt.

   Op het tabblad ‘Ondertitelingen’ schakel je het vinkje bij ‘Ondertitelingen’ in en kies jevoor ‘DVB subtitle’ in het lijstje.

   Sla dan het profiel op en selecteer het in de lijst in het voorgaande venster.

   Klik vervolgens op ‘Start’ en heb geduld want dit gaat een tijdje duren.

  TS-bestand geschikt maken voor weergave op de Humax 5050c

  Om een .TS-bestand te kunnen afspelen op…

   Start het Hmx-TS-Builder programma van Hillpet. Download HMX TS Builder.

   Open het .TS-bestand via de knop ‘Browse TS’

   Onder ‘Build status’ zie je drie indicators. De eerste (TS) geeft aan o.a. of het .TS-bestand compatible is met de Humax. Het kan de volgende statussen hebben:

   Grijs: Het bestand is niet gevonden

   Rood: Het bestand is gevonden maar is corrupt

   Geel: Het bestand is gevonden maar het is niet compatible met de Humax

   Groen: Het bestand is gevonden en is OK

   Vaak is deze indicator geel omdat de bestandsnaam en/of extensie niet overeenkomt met de standaard die de Humax nodig heeft. Gelukkig is dit snel op te lossen door terug te gaan naar het hoofdvenster en de optie ‘Create compatibility’ aan te vinken. Je ziet dan bijvoorbeeld de bestandsnaam veranderen. De indicator wordt dan groen.

   Klik nu op de knop ‘Parse TS’. Hmx-TS-Builder zal dan alle eigenschappen van het „.TS‟-bestand uitlezen en controleren. Omdat de meeste videobestanden nogal groot zijn (vaak wel meer dan 4GB) kan dit proces enkele minuten duren.

   Klik vervolgens „Show TS’ en ga naar het tabblad ‘TS File’.

   Kijk welke waarde er staat in het veld ‘PES Packets Size’. Vaak is de ‘packet size’ 188 bytes, terwijl dit 192 bytes zou moeten zijn.

   Klik nu op de knop „Add Timecodes‟. Nadat je geklikt hebt, lijkt het even alsof er niks gebeurt. Maar als je het eigenschappen venster een beetje opzij schuift, zul je zien dat er in het hoofdvenster van Hmx-TS-Builder weer een balk begint te lopen. Het programma voorziet het „.TS‟-bestand nu van nieuwe tijdcodes. Dit kan even duren, heb dus geduld. Als het programma klaar is, zou er nu 192 bytes moeten staan in het veld ‘PES Packets Size’. In de map waar het .TS-bestand staat, vind je nu ook een back-up met de extensie „.01‟. Deze hoef je straks niet naar de Humax te kopiëren. Als alles goed werkt, gooi je de back-up gewoon weg.

   Ga nu naar het tabblad ‘Hmt File’.

   Hier kun je informatie invoeren over het videobestand die wordt weergegeven als je op de ‘Info’-knop drukt van de afstandsbediening van de Humax. Zo kun je in het tweede veld de titel invoeren en bijvoorbeeld i.p.v. de TV-zender (hieronder ‘Nederland 1’) ‘van DVD’ of iets dergelijks invullen. In de grotere velden kun je een omschrijving kwijt, maar deze velden worden in de huidige versie nog niet opgeslagen. Vergeet niet om op de knop ‘Apply’ (onder ‘Header data’) te klikken om de wijzigingen op te slaan.

   Kijk ook nog even op het tabblad ‘NTS File’

   Het is verstandig om bij ‘SD/HD Selection’ de optie ‘SDTV’ aan te vinken als de bron een DVD betreft. Uit de documentatie van Hillpet blijkt dat de ‘Auto’ functie niet altijd goed werkt.

   Klik vervolgens op ‘Build’. Nu worden de bijbehorende bestanden (HMT en NTS) gegenereerd.

   Alle indicatoren moeten nu groen zijn.

   Upload alle bestanden (.TS, .HTM en .NTS) naar de Humax en je kunt de video afspelen.

 • VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0 (from 0 votes)

  3 reacties

  • Humax Lover schreef:

   Leuke post! Vraag me af wat het vervolg is..:)!

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
  • Ron schreef:

   Hallo,

   ik ben op zoek naar die HMX TS builder. De link werkt niet meer. Of is er een andere manier om een dvd naar je humax te sturen/streamen?

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0 (from 0 votes)
  • A. B. schreef:

   Als je dit allemaal moet doen is het dan niet makkelijker om gewoon een film te huren of te kopen in de iTunes Store? Begint na aankoop vrijwel direct af te spelen op mijn Apple TV…

   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
   VA:F [1.9.22_1171]
   Rating: -1 (from 1 vote)

  Geef een reactie